Selling The Union
Selling The Union
Over moderne communicatie, fake news en de Europese Unie
 
The voters obviously don’t care about so many things they used to care about. Like decorum, or policy, or democracy or freedom of the press.
— Bill Maher
Screenshot 2018-06-28 11.51.45.png

De vierdelige documentaireserie Selling The Union wil de ogen van de kijker openen: we laten zien wat moderne communicatie doet met de politieke keuzes die we maken en hoe het onze democratie aantast als we niet heel erg gaan opletten.

We doen dat door de wapens van het populisme in te zetten voor de EU en het politieke midden. Aan de ene kant laten we zien wat de allernieuwste mogelijkheden van communicatie zijn en aan de andere kant merken we op hoe het politieke midden - en daarmee de democratie - niet in staat is die mogelijkheden te gebruiken. Doordat wij dat wel doen en er extreem ver in gaan laten we op een intelligente en speelse manier zien hoe Europa ten slechte veranderd als het midden niet terug vecht.

De twee kernthema's zullen op een logische manier verstrengeld worden:

- We gaan de EU redden
- Wat is de toekomst en het gevaar van moderne communicatie en propaganda?

Ik denk dat het redden van de EU het Paard van Troje is - het narratieve vehikel - om het verhaal over communicatie te vertellen. 

Deze documentaire is niet bedoeld om anti-EU kiezers te overtuigen. het programma onderzoekt een nieuwe manier om ze te overtuigen en is dus niet primair een idealistisch project.

Screenshot 2018-07-03 14.44.39.png

De aanleiding

“You know why people don’t like liberals? Because they lose. If liberals are so fucking smart, how come they lose so goddamn always?”

Will McAvoy, The Newsroom

Het politieke midden komt steeds meer onder druk te staan omdat grote delen van de bevolking zich terugtrekken in de loopgraven van extreem links en extreem rechts: het populisme.

Populisme creëert de perceptie van crisis, koppelt een sociaal-economische frustratie aan culturele zorgen. Politici die het populisme beheersen spelen feilloos in op gevoelens van de burger. Ze voeden angsten door verbanden te leggen die niet noodzakelijkerwijs kloppen. De waarheid is ondergeschikt aan het politieke doel.

Politici van het midden voeren – met hun achterhaalde genuanceerde argumenten – een hopeloos achterhoedegevecht: In het post-truth-tijdperk is fake news belangrijker geworden dan feiten en cijfers.

En dat is een gevaarlijke trend.

Is het daarom niet tijd dat het gematigde midden eens de mouwen opstroopt en de handschoen oppakt om te vechten voor wat het in decennia heeft opgebouwd?

Kan het ultieme symbool van het politieke midden, de saaie Europese Unie, op een radicale manier opnieuw verkocht worden aan het volk?

Als het grootste succesvolle politieke experiment ter wereld, dat vrede, veiligheid en welvaart voor honderden miljoenen inwoners heeft gebracht, de komende tijd niet beter aan de man gebracht kan worden, dan verliest de democratie voorgoed.

Op een intelligente manier laat Selling the Union zien dat we alert moeten zijn op moderne communicatie en gedachtenbeïnvloeding. Technologie zal deze steeds geavanceerder maken en wat waar is en wat niet zal steeds onduidelijker worden.

Ogenschijnlijk ondersteunen wij die middelen ook en zetten er zelfs een hele campagne mee op voor de EU. Dat drijven we echter zo ver door dat je snapt dat wij het ironisch bedoelen. Zoals Michel Houllebecq in Soumission helemaal niet vóór een Islamitisch Frankrijk is maar het in zijn boek wel zo presenteert. Het is een zeer krachtige truuk om te laten zien hoe ver iets kan gaan. Op deze manier zal het veel harder binnenkomen dan er alleen voor waarschuwen. We lijken doof geworden voor waarschuwingen.


Het uiteindelijke communicatieplan dat wij aan de EU presenteren zal bestaan uit zulke gruwelijke en vergaande propaganda dat de kijker begrijpt dat we dit niet menen. Denk daarbij ook aan Sacha Baron Cohen's This Is America (deze scene bijvoorbeeld).


Trumps woorden, zinnen en statements, vormen een geïsoleerde groep van tekens. Het zijn constructies die niet meer appelleren aan buitentalige referenten, aan objecten of gebeurtenissen in de werkelijkheid. De werkelijkheid is uit het zicht geraakt, er zijn alleen lege woorden.
— Paul de Heer
arnieenjc.jpg

Opzet van de serie

In de serie ga ik langs bij verschillende mensen en organisaties die experts zijn op het gebied van deze moderne communicatie.

Met hun hulp zal ik ook een volwaardige campagne en communicatiestrategie neerzetten en die uiteindelijk aanbieden aan de de voorzitter van de Europese Commissie. 

Deze campagne zal bestaan uit fake-news websites, keiharde negatieve televisiespotjes over Thierry Beaudet en Victor Orban, duizenden memes en heldere boodschappen die zullen apeleren aan de diepste angsten van het volk.

VO: ’De Europese Unie is ontzettend impopulair en gehaat, als we de populariteit van Anti-Europese Partijen mogen geloven. Niets is echter minder waar. Als je doorvraagt willen mensen méér EU. Alleen weten ze niet dat ze dat willen.’

We gaan langs bij een aantal extreme anti-EU (...Wilders/ 5 sterren/ Gouden dageraad) stemmers. We vragen ze waarom ze tegen de EU zijn. ‘We willen dat Nederland Nederland blijft.’ Zeggen ze. ‘We willen niet dat er in Brussel geld over de balk wordt gesmeten’.

We vertellen ze dat Nederland veel rijker is geworden dankzij de EU. Dat bellen in het buitenland nu binnen je bundel past. En wat dacht je dat Nederland in zijn eentje zou kunnen doen als Amerika importheffingen op ons staal zet? Wat doen we als Rusland Finland binnenvalt en oprukt naar onze oostgrens? En hoe dwingen we gigantische multinationals tot het produceren van veilig voedsel? Hoe redden we het milieu en het klimaat? Alleen als we een sterk blok vormen dat eensgezind is.

We overtuigen ze van het gelijk van de EU.

VO: ‘Dus mensen willen wel, maar worden afgeleid door andere zaken. Ze willen bijvoorbeeld geen buitenlanders en stemmen daarom op Wilders. Dat hij anti-EU is nemen ze dan ook maar mee in hun pakket. Het wordt tijd dat de EU haar wapenfeiten gaat verkopen, ipv lijdzaam afwachten tot ze verder de grond in wordt gestampt bij de volgende verkiezingen.

We gaan langs bij het communicatie bureau van de EU. We spreken met de directeur en ontdekken wat de belangrijkste strategieën zijn. Duidelijk wordt dat deze enorm gefragmenteerd zijn en veel over wordt gelaten aan nationale overheden. De communicatie die er is mist een big idea, een radicaal, overal in doorgevoerd idee dat iedereen begrijpt. De EU mist hun versie van Nike’s ‘Just Do It’,’The American Dream’ en Coca Cola’s The Real Thing (dat zich afzette tegen het namaakproduct van Pepsi, een vroeg voorbeeld van negative campaigning).

VO: ‘De EU, met als kernwaarden democratie, vrije markt, wetenschap en egaliteit, lukt het niet zichzelf te verkopen. Terwijl de EU zich bescheiden probeert op te stellen schreeuwen de populisten van de daken, niet gehinderd door de waarheid of medemenselijkheid. Hoe communiceren de populisten?

We kijken met kenners naar hoe populisten communiceren. We zien de Brexit communicatie van Nigel Farrage, hoe Trump de verkiezingen won, hoe Victor Orban won en wat de rol van social media is bij deze manier van communiceren. We leren dat feiten niet langer een rol spelen en dat het veel effectiever is negatieve campagnes te voeren dan positieve. Zij spelen in op diepe angsten, leren we. Daarbij doet de waarheid er niet toe. Beeld werkt het beste, vaak aangevuld met een volzin waarin het angstbeeld wordt versterkt.

VO: ‘Wij van het politieke midden doen iets verkeerd. Dat is wel duidelijk. Daarom gaan wij onderzoeken hoe de EU zich kan verkopen. En daarin gaan we een radicale andere koers varen. We gaan de wapens van populisten gebruiken. Ook wij gaan fact-free, vol gas op social media en we gaan negative campaignen.

Wapen 1: fake news

 1. 1.
  a piece of news which contains some form of dishonesty, typically to promote a political agenda. Fake news can be broken down into a number of categories:

 2. 2.
  lying by omission - the deliberate exclusion of information from the news piece which is critical to properly understanding the situation.

 3. 3.
  Lying by structure - the deliberate positioning of critical information at the end of a news report, resulting in many people not actually hearing the full story.

Fake News hoeven we niet uit te leggen, de naam zegt het al. Populisten in de hele Westerse wereld gebruiken de leugen verpakt als nieuwsbericht om stemmen te winnen.  

En daar hoeven de populisten zelf niet veel aan te doen. Fake News levert namelijk geld op! Dat ontdekte de economisch kansloze jongeren in het verloren industriestadje Veles in Macedonie. We gaan in een van de afleveringen op bezoek bij deze jonge 'journalisten', de jonge Macedoniers met hun honderden fake news websites met namen als Washingtontoday.com, DCdaily.com of usatruth.com. Elke dag pushen ze verzonnen nieuws dat vooral conservatieve Amerikanen woest maakt. Outrage sells. Via Google Adwords verdienen ze geld. Hoe woester de Amerikanen worden, hoe meer ze verdienen.
(via Wired)

 

Boven: Foto's van het stadje Veles. Van links naar rechts: Een jongen laat zijn inkomsten via Adwords zien, een feest in een schuur, de kamer van een van de Fake News makers, de markt.

Deze jongens gaan voor ons werken. Zij worden onze copywriters. Want niemand snapt outrage zoals zij dat doen. Niemand kan opruiende leugens verzinnen zoals zij dat doen.

Zij schrijven bijvoorbeeld:
‘Wilders’ Hongaarse vrouw Krisztina is verdacht van het runnen van een Islamitisch netwerk voor seksslaven.

‘Victor Orban betaalde zigeunerkind voor orale seks. Thierry Baudet op seksfeest in sloppenwijk van Budapest gesignaleerd’

‘Geert liegt al jaren over bedreigingen - zegt zijn vrouw, de hoerenmadame Krisztina - Beveiliging Wilders niet nodig, kost belastingbetaler miljarden’

fake-news-laptop.jpg
 
 
harris.jpg

We gaan langs bij Vincent Harris (hierboven) die vanuit Texas een uiterst succesvol reclamebureau heeft dat zich richt op rechtse politieke campagnes. En dan vooral met Memes. Hij werkte voor diverse Republikeinse politieke figuren in de VS maar ook voor UKIP in Engeland en sinds kort voor de Israelische Likud partij en Alternatieve fur Deutschland. Wat is zijn geheim en wat kunnen wij van hem leren?

Link: Texas GOP’s Favorite Meme-Maker is Now Helping the Far-Right in Germany

In Rotterdam gaan we langs bij Roeland Dietvorst van Alpha.One, die onderzoeken hoe hersenen reageren op bepaalde boodschappen. Zij claimen dat de wortel van onze beslissingen zich in het onderbewuste bevinden. Om diepgaand begrip te krijgen over de werkelijke drijfveer van onze keuzes bieden zij neurowetenschappelijk onderzoek aan. En middelen om communicatie effectiever te maken.

De serie ontwikkeld zich verder naar een echte campagne toe. We leren hoe we het moeten doen en gaan een complete campagne aan de EU voorstellen. 


Technologie gaat de waarheid compleet om zeep helpen. Ken je deze technologie al, waarmee je wie dan ook alles wat je wilt kun laten zeggen. 

Ook deze techniek gaan we inzetten. Thierry Baudet zou kunnen zeggen: "Ik wil nu eerst de verkiezingen winnen, als dat gelukt is begin ik met het zuiveren van Nederland, omdat het Westen zich moet verdedigen tegen Moslims, maar ik wil het ook nog een keer over Joden hebben."

Wapen 3: negative Campaigning

 1. Negative campaigning or mudslinging is the process of deliberate spreading negative information about someone or something to worsen the public image of the described.

De tegenstander kapot maken. Heel simpel. Het is geen uitvinding van de Republikeinen in Amerika, maar ze zijn er wel het beste in. Populisten zijn niet bang om hun tegenstanders helemaal kapot te maken. En dat gaan wij ook doen.

 

 
 

Let’s go negative

VO: ‘Om te leren hoe we de EU succesvol kunnen gaan verkopen. Moeten we naar Amerika. Hier is het negative campagne tot in de puntjes uitgewerkt.’

We zijn in New York. Thuis bij Roger Stone (zie foto's), de uitvinder van de negatieve campagne. Hij pionierde met reclamespotjes waarin het zwartmaken van de tegenstander centraal stond. We zien voorbeelden van zijn werk en hij verteld hoe zit ontstond.

We zien ook hoe hij nog steeds een mastermind is achter bijvoorbeeld de Trump campagne. Hij bracht het idee dat Hillary strafbare feiten had gepleegd door een onveilige mailserver te gebruiken steeds weer onder de aandacht en was een fervent promotor van de slogan ‘Lock her Up’. Voor Roger Stone zijn feiten irrelevant en we zullen hem vragen hoe hij hierover denkt.

We ontmoeten Steve Bannon, de nu verketterde oud hoofdredacteur van Breitbart News en voormalige strategisch adviseur van Trump. Bannon vertelt over fake news en hoe het een president kan helpen. Bannon is erg geïnteresseerd in populisme in Europa en heeft vast een heleboel tips. 

 

Negatieve advertenties

 

Korte zinnen, sterke beelden

 

BREAKING POINT - The EU has failed us all. Met dit soort bangmakerij won Nigel Farage de wedstrijd van zijn leven: zijn land stemde met nipte meerderheid voor uittreding uit de EU. Farage zat aan de uiterst extreme kant van deze discussie en won. Hij won door - net als andere populisten - krachtige, korte, op angst gerichte berichten de wereld in te sturen. Vaak met een sterk beeld en een korte zin.Tegenover zijn simpele boodschap was het complexe verhaal van de EU niet opgewassen.

In de serie gaan we langs bij populisten als Farage om te leren hoe we in dit nieuwe landschap moeten communiceren.

 
 

Wapen 2: de meme

miːm/

noun

 1. 1.

  an element of a culture or system of behaviour passed from one individual to another by imitation or other non-genetic means.

 2. 2.

  an image, video, piece of text, etc., typically humorous in nature, that is copied and spread rapidly by Internet users, often with slight variations.

De 'Meme' is een beproefd wapen in de propagandastrijd. Een van de mooiste fenomenen die het internet heeft voortgebracht. Een moderne versie van een cartoon. Ze zijn zo potent omdat ze supermakkelijk te delen zijn. Memes vinden in razend tempo hun weg voornamelijk via Whatsapp. 

We gaan in de serie op bezoek bij Vincent Harris, die met zijn reclamebureau memes maakt voor republikeinse politici.

 
-1x-1.jpg
Screenshot 2018-06-28 11.49.50.png
Screenshot 2018-06-28 11.50.27.png
lockherup2.jpg
lockherup.jpg
meme_clinton.png
Screenshot 2018-06-28 11.51.14.png
 

Hai Stan & Anouk,

Ik laat het hier even bij. Laten we verder praten over de ideeën die ongetwijfeld op zullen borrelen. En laten we vooral een hele dikke, vette, ironische, liegende en bedriegende, grappige en schokkende serie maken.

Groet Victor