Selling Reason
Selling Reason
Over moderne communicatie, fake news en de Europese Unie

“You know why people don’t like liberals? Because they lose. If liberals are so fucking smart, how come they lose so goddamn always?”

Will McAvoy, The Newsroom

Screenshot 2018-06-28 11.51.45.png

 

Selling Reason is een documentaireserie waarin Victor Vroegindeweij een plan maakt om de Europese Unie te redden. Hoe? Door keihard en zonder scrupules de taal van het populisme te gebruiken. Door negative campaigning, door op te scheppen, door te liegen en door in te spelen op de diepste angsten van mensen. Met als doel om redelijkheid en gelijkheid te laten overwinnen. 

De serie probeert op een speelse wijze bewustzijn te creëren door het radicale idee van ultramoderne, post-truth, data-gedreven, communicatie in te zetten voor de EU en het politieke midden. Door aan de ene kant te laten zien wat de allernieuwste mogelijkheden van communicatie zijn en aan de andere op te merken hoe het politieke midden zal verdwijnen als het niet in staat is vuile handen te maken en die mogelijkheden te gebruiken, laten we op een speelse en intelligente manier zien hoe de wereld ten slechte veranderd als het midden niet terug vecht.

Selling Reason is een serie over moderne communicatie, propaganda en - uiteindelijk - samenleven, door net prisma van de Europese Unie en haar idealen van democratie, gelijkheid, wetenschap en 'de rede'. 

Screenshot 2018-07-03 14.44.39.png

De aanleiding

Het politieke midden staat steeds verder onder druk omdat grote delen van de bevolking zich terugtrekken in de loopgraven van extreem links en extreem rechts: het populisme.

Populisme creëer  de perceptie van crisis, koppelt een sociaal economische frustratie aan culturele zorgen. Politici die het populisme beheersen spelen feilloos in op gevoelens van de burger. Ze voeden angsten door verbanden te leggen die niet noodzakelijkerwijs kloppen. De waarheid is ondergeschikt aan het politieke doel.

Politici van het midden ondertussen – met hun achterhaalde tradities van genuanceerde argumenten – voeren een hopeloos achterhoedegevecht: In het post-truth-tijdperk is fake news belangrijker geworden dan feiten en cijfers.

En dat is een gevaarlijke trend.

Is het daarom niet tijd dat het gematigde midden eens de mouwen opstroopt en de handschoen oppakt om te vechten voor wat het in eeuwen heeft opgebouwd?

Kan het ultieme symbool van het politieke midden, de saaie Europese Unie,  op een radicale manier opnieuw verkocht worden aan het volk?

Als het grootste succesvolle politieke experiment ter wereld, dat vrede, veiligheid en welvaart voor honderden miljoenen inwoners heeft gebracht, de komende tijd niet beter aan de man gebracht kan worden, dan verliest de democratie voorgoed.

 
nigelfarrage.jpg

Met dit soort bangmakerij won Nigel Farage de wedstrijd van zijn leven: zijn land stemde met nipte meerderheid voor uittreding uit de EU. Farage zat aan de uiterst extreme kant van deze discussie en won.

Hij won door - net als andere populisten - krachtige, korte, op angst gerichte berichten de wereld in te sturen. Vaak met een sterk beeld en een korte zin.

Tegenover zijn simpele boodschap was het complexe verhaal van de EU niet opgewassen. 

541932168.jpg
 

Meme

Moderne propaganda wordt voornamelijk op internet verspreid. Je kunt er anoniem posten, heel specifiek targetten en mensen verspreiden je verhalen als ze maar bizar genoeg zijn. 

 
-1x-1.jpg
Screenshot 2018-06-28 11.49.50.png
Screenshot 2018-06-28 11.50.27.png
lockherup2.jpg
lockherup.jpg
meme_clinton.png
Screenshot 2018-06-28 11.51.14.png
 

Aflevering 1 - De introductie

Aflevering 1 gebruiken we om neer te zetten wat we in de serie van plan zijn. Duidelijk wordt dat dit een serie wordt over moderne communicatie, propaganda en marketing, door het prisma van de Europese Unie.

VO: ’De Europese Unie is ontzettend impopulair en gehaat, als we de populariteit van Anti-Europese Partijen mogen geloven. Niets is echter minder waar. Als je doorvraagt willen mensen méér EU. Alleen weten ze niet dat ze dat willen.’

We gaan langs bij een aantal extreme anti-EU Wilders/ 5 sterren/ Gouden dageraad stemmers. We vragen ze waarom ze tegen de EU zijn. ‘We willen dat Nederland Nederland blijft.’ Zeggen ze. ‘We willen niet dat er in Brussel geld over de balk wordt gesmeten’.

We vertellen ze dat Nederland veel rijker is geworden dankzij de EU. Dat bellen in het buitenland nu binnen je bundel past. En wat dacht je dat Nederland in zijn eentje zou kunnen doen als Amerika importheffingen op ons staal zet?

We overtuigen ze van het gelijk van de EU.

VO: ‘Dus mensen willen wel, maar worden afgeleid door andere zaken. Ze willen bijvoorbeeld geen buitenlanders en stemmen daarom op Wilders. Dat hij anti-EU is nemen ze dan ook maar mee in hun pakket. Het wordt tijd dat de EU haar wapenfeiten gaat verkopen, ipv lijdzaam afwachten tot ze verder de grond in wordt gestampt bij de volgende verkiezingen.

We gaan langs bij het communicatie bureau van de EU. We spreken met de directeur en ontdekken wat de belangrijkste strategieën zijn. Duidelijk wordt dat deze enorm gefragmenteerd zijn en veel over wordt gelaten aan nationale overheden. De communicatie die er is mist een big idea, een radicaal, overal in doorgevoerd idee dat iedereen begrijpt. De EU mist hun versie van Nike’s ‘Just Do It’,’The American Dream’ en Coca Cola’s The Real Thing (dat zich afzette tegen het namaakproduct van Pepsi, een vroeg voorbeeld van negative campaigning).

VO: ‘De EU, met als kernwaarden democratie, vrije markt, wetenschap en egaliteit, lukt het niet zichzelf te verkopen. Terwijl de EU zich bescheiden probeert op te stellen schreeuwen de populisten van de daken, niet gehinderd door de waarheid of medemenselijkheid. Hoe communiceren de populisten?

We kijken met kenners naar hoe populisten communiceren. We zien de Brexit communicatie van Nigel Farrage, hoe Trump de verkiezingen won, hoe Victor Orban won en wat de rol van social media is bij deze manier van communiceren. We leren dat feiten niet langer een rol spelen en dat het veel effectiever is negatieve campagnes te voeren dan positieve. Zij spelen in op diepe angsten, leren we. Daarbij doet de waarheid er niet toe. Beeld werkt het beste, vaak aangevuld met een volzin waarin het angstbeeld wordt versterkt.

VO: ‘Wij van het politieke midden doen iets verkeerd. Dat is wel duidelijk. Daarom gaan wij onderzoeken hoe de EU zich kan verkopen. En daarin gaan we een radicale andere koers varen. We gaan de wapens van populisten gebruiken. Ook wij gaan fact-free, vol gas op social media en we gaan negative campaignen.
 

Dat gaan we de komende afleveringen doen.

Aflevering 2: Let’s go negative

VO: ‘Om te leren hoe we de EU succesvol kunnen gaan verkopen. Moeten we naar Amerika. Hier is het negative campagne tot in de puntjes uitgewerkt.’

We zijn in New York. Thuis bij Roger Stone, de uitvinder van de negatieve campagne. Hij pionierde met reclamespotjes waarin het zwartmaken van de tegenstander centraal stond. We zien voorbeelden van zijn werk en hij verteld hoe zit ontstond.

We zien ook hoe hij nog steeds een mastermind is achter bijvoorbeeld de Trump campagne. Hij bracht het idee dat Hillary strafbare feiten had gepleegd door een onveilige mailserver te gebruiken steeds weer onder de aandacht en was een fervent promotor van de slogan ‘Lock her Up’. Voor Roger Stone zijn feiten irrelevant en we zullen hem vragen hoe hij hierover denkt.

In Washington spreken we met Newt Gingrich, die zich altijd hard maakte voor negative campaigning.

We ontmoeten Steve Bannon, de nu verketterde oud hoofdredacteur van Breitbart News en voormalige strategisch adviseur van Trump. Bannon vertelt over fake news en hoe het een president kan helpen.

We vragen hem of het mogelijk is