Selling The Union
Selling The Union
Over moderne communicatie, fake news en de Europese Unie
 
The voters obviously don’t care about so many things they used to care about. Like decorum, or policy, or democracy or freedom of the press.
— Bill Maher
Screenshot 2018-06-28 11.51.45.png

Regie: Victor Vroegindeweij

De vierdelige documentaireserie Selling The Union wil de ogen van de kijker openen: we laten zien wat moderne communicatie doet met de politieke keuzes die we maken en hoe dat onze democratie kan aantasten als we niet heel erg gaan opletten.

We doen dat door de wapens van het populisme in te zetten. Aan de ene kant laten we zien wat de allernieuwste mogelijkheden van communicatie zijn en aan de andere kant merken we op hoe het politieke midden - en daarmee de Europese Unie - niet in staat is die mogelijkheden te gebruiken. Doordat wij dat in Selling The Union wel doen en daar zelfs extreem ver in te gaan, laten we op een intelligente en speelse manier zien hoe Europa ten slechte veranderd als het midden niet terug vecht.

De twee kernthema's zullen op een logische manier verstrengeld worden:

- We gaan de EU redden
- Wat is de toekomst en het gevaar van moderne communicatie en propaganda?

Maar eerlijk is eerlijk: deze ontdekkingstocht is niet bedoeld om anti-EU kiezers te overtuigen, maar om nieuwe manieren te vinden om ze te overtuigen. Ik zet het ‘redden van de EU’ in als het Paard van Troje, als narratief vehikel, om het verhaal over de gevaren van moderne communicatie te vertellen. 

Screenshot 2018-07-03 14.44.39.png

De aanleiding

“You know why people don’t like liberals? Because they lose. If liberals are so fucking smart, how come they lose so goddamn always?”

Will McAvoy, The Newsroom

Het politieke midden komt steeds meer onder druk te staan omdat grote delen van de bevolking zich terugtrekken in de loopgraven van extreem links en extreem rechts: het populisme.

Populisme creëert de perceptie van crisis, koppelt een sociaaleconomische frustratie aan culturele zorgen. Politici die het populisme beheersen spelen feilloos in op gevoelens van de burger. Ze voeden angsten door verbanden te leggen die niet noodzakelijkerwijs kloppen. De waarheid is ondergeschikt aan het politieke doel.

Politici van het midden voeren – met hun genuanceerde argumenten – een hopeloos achterhoedegevecht: In het post-truth-tijdperk is fake news belangrijker geworden dan feiten en cijfers.

En dat is een gevaarlijke trend.

Is het daarom niet tijd dat het gematigde midden eens de mouwen opstroopt en de handschoen oppakt om te vechten voor wat het in decennia heeft opgebouwd? Kan het ultieme symbool van het politieke midden, de saaie Europese Unie, op een radicale manier opnieuw verkocht worden aan het volk?

Op een intelligente manier laat Selling the Union zien dat we alert moeten zijn op moderne communicatie en gedachtenbeïnvloeding. Technologie zal deze steeds geavanceerder maken en dat wat waar is en wat niet, zal steeds onduidelijker worden.

Ogenschijnlijk ondersteunen wij die middelen ook en zetten er zelfs een hele campagne mee op voor de EU. Dat drijven we echter zo ver door dat je snapt dat wij het ironisch bedoelen. Zoals Michel Houllebecq in Soumission helemaal niet vóór een Islamitisch Frankrijk is maar het in zijn boek wel zo presenteert. Het is een zeer krachtig middel om te laten zien hoe ver iets kan gaan. Door de confrontatie zal het veel harder binnenkomen dan er alleen voor waarschuwen. We lijken doof geworden voor waarschuwingen.

Het uiteindelijke communicatieplan dat wij aan de EU presenteren zal bestaan uit zulke gruwelijke en vergaande propaganda dat de kijker begrijpt dat we dit niet menen. Denk daarbij ook aan Sacha Baron Cohen's This Is America (deze scene bijvoorbeeld).


Trumps woorden, zinnen en statements, vormen een geïsoleerde groep van tekens. Het zijn constructies die niet meer appelleren aan buitentalige referenten, aan objecten of gebeurtenissen in de werkelijkheid. De werkelijkheid is uit het zicht geraakt, er zijn alleen lege woorden.
— Paul de Heer
arnieenjc.jpg

Mogelijke opzet van de serie

Samen met verschillende spelers in de wereld van moderne communicatie zetten we een volwaardige campagne en communicatiestrategie neer die we uiteindelijk aanbieden aan de het Hoofd Communicatie van de Europese Commissie. 

Deze campagne zal bestaan uit fake-news websites, keiharde negatieve televisiespotjes over Thierry Baudet en Victor Orban, duizenden memes en heldere boodschappen die appelleren aan de diepste angsten van het volk. Bijvoorbeeld als volgt: 

VO: ’De Europese Unie is immens impopulair en gehaat, als we de populariteit van Anti-Europese Partijen mogen geloven. Niets is echter minder waar. Als je doorvraagt willen mensen méér EU. Alleen weten ze niet dat ze dat willen.’

We gaan langs bij een aantal extreme anti-EU (...Wilders/ 5 sterren/ Gouden dageraad) stemmers. We vragen ze waarom ze tegen de EU zijn. ‘We willen dat Nederland Nederland blijft.’ Zeggen ze. ‘We willen niet dat er in Brussel geld over de balk wordt gesmeten’.

We vertellen ze dat Nederland veel rijker is geworden dankzij de EU. Dat bellen in het buitenland nu binnen je bundel past. En wat dacht je dat Nederland in zijn eentje zou kunnen doen als Amerika importheffingen op ons staal zet? Wat denk je te doen in je eentje als Nederland, nu USA en Rusland het kernwapenverdrag ongedaan wil maken? Wat doen we als Rusland Finland binnenvalt en oprukt naar onze oostgrens? En hoe dwingen we gigantische multinationals tot het produceren van veilig voedsel? Hoe redden we het milieu en het klimaat? Alleen als we een sterk blok vormen dat eensgezind is.

We overtuigen ze van het gelijk van de EU.

VO: ‘Dus mensen willen wel, maar worden afgeleid door andere zaken. Ze willen bijvoorbeeld geen buitenlanders en stemmen daarom op Wilders. Dat hij anti-EU is nemen ze dan ook maar mee in hun pakket. Het wordt tijd dat de EU haar wapenfeiten gaat verkopen, in plaats van lijdzaam afwachten tot ze verder de grond in wordt gestampt.

We gaan langs bij het communicatiebureau van de EU. We spreken met de directeur en ontdekken wat de belangrijkste strategieën zijn. Duidelijk wordt dat deze enorm gefragmenteerd zijn en veel over wordt gelaten aan nationale overheden. De communicatie die er is mist een big idea, een radicaal, overal in doorgevoerd idee dat iedereen begrijpt. De EU mist hun versie van Nike’s ‘Just Do It’,’The American Dream’ en Coca Cola’s The Real Thing (dat zich afzette tegen het namaakproduct van Pepsi, een vroeg voorbeeld van negative campaigning).

VO: ‘De EU, met als kernwaarden democratie, vrije markt, wetenschap en egaliteit, lukt het niet zichzelf te verkopen. Terwijl de EU zich bescheiden probeert op te stellen schreeuwen de populisten van de daken, niet gehinderd door de waarheid of medemenselijkheid. Hoe communiceren de populisten?

We kijken met kenners naar hoe populisten communiceren. We zien de Brexit communicatie van Nigel Farrage, hoe Trump de verkiezingen won, hoe Victor Orban won en wat de rol van social media is bij deze manier van communiceren. We leren dat feiten niet langer een rol spelen en dat het veel effectiever is negatieve campagnes te voeren dan positieve. Zij spelen in op diepe angsten, leren we. Daarbij doet de waarheid er niet toe. Beeld werkt het beste, vaak aangevuld met een volzin waarin het angstbeeld wordt versterkt.

VO: ‘Wij van het politieke midden doen iets verkeerd. Dat is wel duidelijk. Daarom gaan wij onderzoeken hoe de EU zich kan verkopen. En daarin gaan we een radicale andere koers varen. We gaan de wapens van populisten gebruiken. Ook wij gaan fact-free, vol gas op social media en we gaan negative campaignen. 

Cambridge Analytica

Een onderzoek van Channel 4 News liet zien hoe Cambridge Analytica zegt dat het Trumps digitale campagne runde -en wellicht de wet brak. Functionarissen werden stiekem gefilms terwijl ze vertelden dat niemand er achter kon komen dat je met ze had gewerkt, dat ze via Whatsapp, telegram, Facebook etcetera desinformatie konden verspreiden en dat ze zelfs ‘Honeytraps’ (de politieke tegenstander in de val lokken met een dame van lichte zeden) konden organiseren.

 
 

Wapen: fake news

 1. 1.
  a piece of news which contains some form of dishonesty, typically to promote a political agenda. Fake news can be broken down into a number of categories:

 2. 2.
  lying by omission - the deliberate exclusion of information from the news piece which is critical to properly understanding the situation.

 3. 3.
  Lying by structure - the deliberate positioning of critical information at the end of a news report, resulting in many people not actually hearing the full story.

Populisten in de hele wereld gebruiken de leugen verpakt als nieuwsbericht om stemmen te winnen: fake news.

En daar hoeven de populisten zelf niet veel aan te doen. Fake News levert namelijk geld op! Dat ontdekte de economisch kansloze jongeren in het verloren industriestadje Veles in Macedonie. We gaan in een van de afleveringen op bezoek bij deze jonge 'journalisten', de jonge Macedoniers met hun honderden fake news websites met namen als Washingtontoday.com, DCdaily.com of usatruth.com. Elke dag pushen ze verzonnen nieuws dat vooral conservatieve Amerikanen woest maakt. Outrage sells. Via Google Adwords verdienen ze geld. Hoe woester de Amerikanen worden, hoe meer ze verdienen.
(via Wired)

 

Boven: Foto's van het stadje Veles. Van links naar rechts: Een jongen laat zijn inkomsten via Adwords zien, een feest in een schuur, de kamer van een van de Fake News makers, de markt.

Deze jongens gaan voor ons werken. Zij worden onze copywriters. Want niemand snapt outrage zoals zij dat doen. Niemand kan opruiende leugens verzinnen zoals zij dat doen. Zij schrijven bijvoorbeeld:


‘Wilders’ Hongaarse vrouw Krisztina is verdacht van het runnen van een Islamitisch netwerk voor seksslaven.’

‘Victor Orban betaalde zigeunerkind voor orale seks. Thierry Baudet op seksfeest in sloppenwijk van Budapest gesignaleerd.’

‘Geert liegt al jaren over bedreigingen - zegt zijn vrouw, de hoerenmadame Krisztina - Beveiliging Wilders niet nodig, kost belastingbetaler miljarden.’

fake-news-laptop.jpg
 
 
harris.jpg

We gaan langs bij Vincent Harris (hierboven) die vanuit Texas een uiterst succesvol reclamebureau heeft dat zich richt op rechtse politieke campagnes. En dan vooral met Memes. Hij werkte voor diverse Republikeinse politieke figuren in de VS maar ook voor UKIP in Engeland en sinds kort voor de Israëlische Likud partij en Alternatieve für Deutschland. Wat is zijn geheim en wat kunnen wij van hem leren?

Link: Texas GOP’s Favorite Meme-Maker is Now Helping the Far-Right in Germany

In Rotterdam gaan we langs bij Roeland Dietvorst van Alpha.One, die onderzoekt hoe hersenen reageren op bepaalde boodschappen. Alpha.One claimt dat de wortels van onze beslissingen zich in het onderbewuste bevinden. Om diepgaand begrip te krijgen over de werkelijke drijfveer van onze keuzes bieden zij neurowetenschappelijk onderzoek aan. En middelen om communicatie effectiever te maken.

De serie ontwikkelt zich verder naar een echte campagne toe. We leren hoe we het moeten doen en gaan een complete campagne aan de EU voorstellen.


Wapen: negative Campaigning

 1. Negative campaigning or mudslinging is the process of deliberate spreading negative information about someone or something to worsen the public image of the described.

De tegenstander kapot maken. Heel simpel. Het is geen uitvinding van de Republikeinen in Amerika, maar ze zijn er wel het beste in. Populisten zijn niet bang om hun tegenstanders helemaal kapot te maken. En dat gaan wij ook doen.

 

 
 

Let’s go negative

VO: ‘Om te leren hoe we de EU succesvol kunnen gaan verkopen. Moeten we naar Amerika. Hier is het negative campagne tot in de puntjes uitgewerkt.’

We maken een montage over Roger Stone (zie foto's), de uitvinder van de negatieve campagne. Inmiddels zit hij in voorarrest voor verschillende wetsovertredingen, maar het is belangrijk hem te snappen om te begrijpen hoe bereid sommige actoren in de rechtse hoek zijn om leugens te gebruiken voor het bereiken van hun politieke doel. Hij pionierde met reclamespotjes waarin het zwartmaken van de tegenstander centraal stond. We zien voorbeelden van zijn werk en hij vertelt hoe dit ontstond.

We zien ook hoe hij nog steeds een mastermind is achter bijvoorbeeld de Trump campagne. Hij bracht het idee dat Hillary strafbare feiten had gepleegd door een onveilige mailserver te gebruiken steeds weer onder de aandacht en was een fervent promotor van de slogan ‘Lock her Up’. Voor Roger Stone zijn feiten irrelevant en we zullen hem vragen hoe hij hierover denkt.

We ontmoeten Steve Bannon, de nu verketterde oud hoofdredacteur van Breitbart News en voormalige strategisch adviseur van Trump. Bannon vertelt over fake news en hoe het een president kan helpen. Bannon is erg geïnteresseerd in populisme in Europa en heeft vast een heleboel tips. 

Negatieve advertenties

 

Korte zinnen, sterke beelden

 

BREAKING POINT - The EU has failed us all. Met dit soort bangmakerij won Nigel Farage de wedstrijd van zijn leven: zijn land stemde met nipte meerderheid voor uittreding uit de EU. Farage zat aan de uiterst extreme kant van deze discussie en won. Hij won door - net als andere populisten - krachtige, korte, op angst gerichte berichten de wereld in te sturen. Vaak met een sterk beeld en een korte zin.Tegenover zijn simpele boodschap was het complexe verhaal van de EU niet opgewassen.

In de serie gaan we langs bij populisten als Farage om te leren hoe we in dit nieuwe landschap moeten communiceren.

 
 

Wapen: de meme

miːm/

noun

 1. 1.

  an element of a culture or system of behaviour passed from one individual to another by imitation or other non-genetic means.

 2. 2.

  an image, video, piece of text, etc., typically humorous in nature, that is copied and spread rapidly by Internet users, often with slight variations.

De 'Meme' is een beproefd wapen in de propagandastrijd. Een van de mooiste fenomenen die het internet heeft voortgebracht. Een moderne versie van een cartoon. Ze zijn zo potent omdat ze supermakkelijk te delen zijn. Memes vinden in razend tempo hun weg voornamelijk via Whatsapp. 

We gaan in de serie op bezoek bij Vincent Harris, die met zijn reclamebureau memes maakt voor republikeinse politici.

 
lockherup.jpg
lockherup2.jpg
36865280_1306843122786028_2858494215174750208_o.jpg
fake.png
23559810_1151019341701741_5995780972513028197_n.jpg
meme_clinton.png
Screenshot 2018-06-28 11.51.14.png
3-a-h-heres-socialism-3-a-aoc-is-scary-37775465.png
 
 
 

Tot slot

Deze serie is urgenter dan ooit. Moderne technieken maken het steeds moeilijker feit van fictie te onderscheiden en populisten zijn bereid deze technieken als wapens in te zetten. Het is tijd dat overheden na gaan denken over wetgeving en nieuwe manieren van toezicht op (sociale) media.

Deze serie zal een aanjager zijn van dit debat, zeker als het midden bij de volgende Europese verkiezingen verder zal verzwakken door het gebruik van deze nieuwe communicatiemiddel door Victor Orban, Thiery Beaudet en Le Pen.